Keblinger

Keblinger

Oh Beseri!

| Tuesday, March 29, 2011
Menarik kali ini. MRSM Beseri mendapat tempat ke-30 dalam ranking SPM 2010. Ranking 30 daripada 42 MRSM Semalaysia. Ranking yang meletakkan kecemerlangan keputusan SPM mengikut gred purata sekolah. Ini adalah pencapaian Beseri selepas 5 tahun penulis meninggalkan maktab rendah sains itu yang terletak di dalam negeri Perlis. Penulis merupakan batch yang ke-20 dan agakkan penulis SPM 2010 adalah batch yang ke-25. Batch Jubli Perak.

Ketika keputusan SPM 2005 diumumkan, MRSM Beseri mendapat tempat ke-4. Di belakang Taiping, Jasin, Pengkalan Chepa dan berjaya memintas kedudukan Lan
gkawi. Suatu pencapaian yang amat membanggakan bagi batch penulis. Ketika itu, kami dicanang-canang untuk mendapatkan gred purata sekolah sebanyak 1.5. Tetapi, kami hanya mampu mendapat 1.84. Penulis antara insan-insan yang mencacatkan hasrat pihak maktab untuk mendapatkan gred purata sekolah sebegitu. Apakan daya, sudah ditetapkan sebegitu.



Kedudukan ranking SPM 2010 telah diletakkan di dalam laman sosial Facebook. Setelah dipostkan di situ, berturutan komen-komen dari rakan batch penulis. Kebanyakan mereka mengkritik kedudukan itu. Ramai yang memberi reaksi negatif mengenai ranking itu. Kebanyakan daripada yang memberi komen itu juga yang belajar di luar negara walaupun dipostkan oleh salah seorang yang belajar di dalam negara. Antara komen-komennya :-

"hipotesis : semakin cantik bngunan2 kt beseri tu,semakin teruk result pelajar2 kt beseri...."

"lor......bende la super juniors aku ni buat kt bilik...study ke or main ______?"

"teruk tau tak!? terokkk!!!! ni yang tak nak mengaku beseri nih"

Antara komen-komen yang mengkritik batch 25. Bagi penulis, keputusan SPM memang penting. Tetapi, apalah sangat nak dibanggakan dengan ranking. Rafael Nadal berada di ranking no.1 dunia dalam permainan tennis tetapi tetap kecundang di tangan Federer mahupun Jokovic. Ramai orang mencanang SPM umpama hidup dan mati. Penentu haluan hidup dan sebagainya. Setiap kegagalan pasti menimbulkan kebangkitan. Kebangkitan itu sebenarnya pencetus kejayaan. Tidak mustahil untuk bangkit semula selepas SPM. Tidak semestinya tidak skor dalam SPM, bermakna tidak boleh berjaya dalam hidup. Bukan sistem pendidikan di Malaysia yang membuatkan SPM itu segala-galanya tetapi mentaliti rakyat Malaysia sendiri. Perlu ke kita mengkritik mereka?Perlu ke kita mengatakan mereka teruk?Perlu ke kita malu untuk mengaku pernah belajar di Beseri?Kadang-kadang yang belajar di luar negara lebih teruk daripada yang tidak sambung belajar langsung. Bukan dari segi akademik, tetapi dari segi sahsiah, peribadi, perwatakan dan hormat.

Sekadar bingkisan hati menguntumkan senyuman buat penawar...

4 comments:

{ Spek PinK } at: March 31, 2011 at 11:48 PM said...

wow~ i never know. tp.. herm.. xyah la nk down kn lg diorg..sian mama muri..kompem down dah..heeee..:p

Anonymous at: May 30, 2012 at 11:59 AM said...

i'm one of them actually..Yup, my batch was indeed a bad one. y'know why we didn't score? cause my fellows in my batch x respect cikgu..and to be frank, i hates them so much cause when acted that way. there was once, ada sorg cikgu muda from langkawi jd warden kat girls' hostel, she was very strict and the girls hated her so much, especially those from my batch. Pernah skali dia suruh girls frm my batch yg xnak dtg fardu ain ketuk ketampi 100 kali. It happened to be that at last,the whole 25th batch girls kna jugak. And this was caused by those minors yg wat hal. N the minors yg suka langgar rules tu named themselves as The Borno. Lpas incident tu, cikgu tu meninggal cause jgkitan kuman kat otak. N to my surprise, The Borno girls bukannya rs bersalah or sedih, but they were very happy n siap ada yg cakap Alhamdulillah lg cikgu tu dah mati.(Most of them, not all) I've never seen org yg mcm tu n i think that was one of the reasons why we didn't succeed in SPM.And that's it, Batch Silver Jubilee yg sgt sy 'bangga'kan. I didn't lie, this is true and i know it cause i was one of them.

{ nkniessa } at: July 11, 2012 at 12:45 PM said...

Alahai adik-adik akak... akak dr batch 13.

sedih membaca comment dr awak "aninymous"... sedih dengan sikap, sahsiah dan keperibadian remaja di zaman sekarang.

pesan mak ayah, hormat guru agar ilmu yg kita pelajari diberkatiNya. agaknya itulah yg terjadi...

semoga guru-guru di MRSM Beseri makin tabah dan sentiasa berjuang utk mendidik anak bangsa utk menjadi insan yg berguna...

Anonymous at: April 17, 2015 at 12:08 AM said...

beseri dah tak mcm dulu.. sdih sangat walaupun cikgu2 masih sama.. setia mendidik..

Post a Comment

 

Copyright © 2010 :::::It's Always About Me::::: Blogger Template by Dzignine