Keblinger

Keblinger

Perlu ke?

2
| Sunday, October 9, 2011
Haihhh..

Rasa geram!menyampah!gedik gila!macam gampang!

Ok. Penulis nak lepas geram je. Kalau taknak baca, tak payah baca. Kalau nak baca, baca je. Hurmm..facebook..facebook..

Setiap detik nak update status kat facebook. Baru dapat pegi Korea Selatan, kecohnya macam dapat RM100 juta setiap bulan dengan goyang kaki je. Haiihh. Pegi Korea je pun. Yang menggelabah duk post kat status cenggitu mende. Penulis pun pegi Korea jugak. Tapi, takdelah nak post status memacam berkaitan korea. Meluat tengok. Excited terlebih agaknya. hurmmm..budak..budak..

Antara statusnya,

"kpd 3swb yg x gi korea, khamis de klas statistik kot, try tanye lecturer ye... klas sok batal..."

"baggage drop... =)"

"no matter how much u ppl miss me pls dun call or text, not until next tuesday unless real emergency... miss all of u badly... =)"

"currently at lcct... =)"

"alangkah baiknya kalau 500,000 won dlm beg tu ialah rm500,000... =)"

"misi: nak bli awek korea utk budak2 menggatal ni... :p"

"gelak sampai nak tergolek pas baca emel ni,
"Dear ********

You have been identified by Universiti Teknologi Malaysia (UTM) as a high achieving student in the top 15% of your faculty. UTM collaborates with the Golden Key International Honour Society to deliver academic recognition and leadership programs for its high achieving students, and all eligible students in the top 15% of their faculties are offered membership into this university honour society."
Yang last sekali tuh, salah satu yang membangga lebih. Tak paham gak. Hokeh, dah lepas geram. Selamat malam!

Kalau ada yang tak puas hati, anggap macam tak pernah baca.

Kejadian yang tak disangka

3
| Saturday, October 8, 2011
Woahh!pengalaman..

Seronok memandu laju atas highway. Lebih kurang 130km/j memecut. Sehingga mengikut di belakang sebuah bas dan kereta. Bas ke kiri sikit, kereta depan ke kanan sikit. Kereta penulis?membaham bangkai. Langgar sahaja. Nak buat macam mana. Tak perasan. Selepas itu, penulis masih lagi memandu seperti biasa. Cuma adalah rasa macam mudah melayang. Ketika itu, mungkin sebab kesan angin lintang ataupun lalu sebelah lori.

Tanpa sebarang syak wasangka, penulis terus lagi mem
andu seperti biasa. Sehingga tiba di satu tempat, mahu ke bilik air sebentar. Penulis pun berhenti di R&R, terus ke bilik air. Selesai segalanya, terlihatlah sesuatu. Erk?!erm?!Selama ni tengok je. Sekarang, jadi depan mata!

Tayar depan sebelah kanan penulis pancit!Mulalah termenung. Sehebat mana pun kita, ada lagi benda yang memang kita tak tahu. Ketika itu, penulis buka bonet. Penulis masih ingat, spare tayar memang ada dengan barang-barangnya sekali. Tapi, soalannya, macam mana nak buat?Bukan pernah jadi sepanjang penulis hidup 23 tahun. Time tuh mulalah serabutnya.


Dengan keadaan bonet terbuka, duduk termenung mengadap kereta. Penulis mula telefon kawan. Katanya, tunggu dia sampai. Mungkin nak bawak kereta ni pegi tukar tayar kot. Lagipun, penulis bukanlah biasa dengan tempat itu. Sedang duduk termenung, sebuah bas datang untuk berhenti juga. Ramai yang lalu lalang melihat penulis termenung.

Tiba-tiba..

"Awat?tayar bocoq ka?tayar spare takdak?ka takdak barang?"

"A'ah bocor. Tayar spare ada. Barang pun ada. Tapi, saya tak reti. Mana penah ade experience tukar tayar"

"Ya ka?takpa. Weh, oghang ni takleh tukaq tayar. Meh tolong sat."

"Mintak maapla menyusahkan"

"Takpa. Tukaq sat ja ni. Hang amik jack ni, letak kat tepi yang ada lubang tuh. Pas2, hang jackla. Nat tayar tuh, hang bukak dulu. Siap nanti, hang letak tayar spare. Siap semua, hang bawak pi petronas, isi angin tayar."

Masa tuh, hanya tuhan sahaja tahu betapa bersyukurnya penulis. Datang sehingga 7 orang tolong tukarkan tayar penulis. Mereka semua dari Perlis. Sanggup membantu penulis walaupun tidak dikenali. Dah macam kerja kat F1. Laju betul mereka buat. Memang ada tool box dalam kereta penulis. Tapi, kalau dah taktau nak buat macam mana, tak terbuat juga. Selesai tukar tayar, kawan penulis tiba dan bawa penulis ke kedai tayar untuk tampal. Gigi bangkai haiwan itu lekat pada tayar penulis. Itu yang buat bocor. Mujurlah tampal je. Penulis dah termenung lagi sebelum tuh kalau tukar tayar. Mana nak cekau cash?

Mula berfikir. Kalau sejak langgar bangkai sampai ke R&R lebih kurang 40km. Macam mana boleh drive laju tapi tayar pancit?Alhamdulillah, tiada apa yang terjadi. Selepas kejadian ini, penulis mula untuk berjaga-jaga. Walaupun dalam dunia ini penuh dengan kejahatan, masih ramai lagi manusia yang baik hati untuk membantu walaupun tidak dikenali. Thanks guys!Thanks to you too!


About my work..

2
| Friday, September 30, 2011
Sebelum penulis ceritakan tentang majlis konvokesyen, penulis lebih senang untuk ceritakan tentang tempat kerja penulis dahulu. Semalam, pukul 11.30 malam baru penulis sampai di rumah. Pukul 10.45 malam baru selesai semua kerja menghantar barang ke setor selepas selesai pameran Lab Asia 2011. Pameran terbesar untuk barang-barang instrument dan sebagainya. Memang peluang sebegini dimanfaatkan penulis untuk mengenal ke semua produk syarikat penulis.

Dari kiri : Rotary evaporator, Digestive microwave

Syarikat tempat kerja penulis?namanya Gaia Science (M) Sdn Bhd. Mempunyai cawangan di Singapura dan Indonesia. Cawangan di Indonesia adalah yang terbesar dan di Singapura adalah yang terawal. Cawangan di Malaysia baru memasuki tahun keduanya bertapak dalam Malaysia. Syarikat penulis menjadi solely distributor untuk beberapa jenama seperti Nuaire, CEM, Heidolph, Percival dan lain-lain. Jenama-jenama seperti ini untuk barang biosains ataupun analytical. Kebanyakannya digunakan di makmal penyeli
dikan yang menggunakan kimia ataupun sel-sel.

Dari kiri : Overhaead stirrer, Magnetic stirrer, Homogeniser, Synthesizer microwave

Mana syarikat ini?di Bandar Puteri, Puchong. Mempunyai 17 orang dalam satu syarikat. 3 orang director, seorang General Manager, 7 orang product specialist, 2 orang marketing support, 1 orang admin dan 3 orang engineer termasuk penulis. So far, penulis sudah berurusan dengan semua dan semuanya sangat friendly. Memang environment yang sangat sesuai untuk bekerja. Banyak membantu sesama sendiri dan terasa seperti sangat welcome untuk bekerja dalam syarikat ini. Kebanyakan mereka merupakan orang yang sudah lam
a bekerja. Penulis merupakan orang ke-3 fresh grad untuk bekerja di situ.

Dari kiri : Mini Centrifudge, Microplate shaker, Vortex mixer

Jadi kerja penulis?service engineer. Lebih kepada installation, calibration, testing, comissioning, troubleshooting dan service. Penulis biasanya bekerja selepas penjualan barang kepada pengguna. Antara barang-barangnya, biological safety cabinet, co2 incubator, laminar flow, autoclave, magnetic stirrer, homogeniser, vortex mixer, digestive mi
crowave, rotary evaporator dan sebagainya. Setelah hampir sebulan bekerja, ada lagi barang yang penulis sendiri belum jumpa mahupun tengok.

Biological Safety Cabinet

Nak kena pergi kerja dah, nantilah penulis sambung lagi ceritanya. ^_^

Co2 Incubator

Thanks to Dr Chua, Chang, Li Juan, John, Mei Sing, Andrea, Megan, Chiong, Vanessa, Jan, Puteri, Emily, Durga for all your support.

Big thanks to Shakir, Evon and Tung for really being nice to me.

Kerja memang kerja. Tapi, harapnya taklah terikut sangat dengan mereka. Harapnya taklah..



Sekitar sebelum Majlis Konvokesyen

3
| Monday, September 26, 2011
Alhamdulillah.

Hari ini barulah penulis berkesempatan untuk mencoret di blog yang semakin bersarang ini. Sudah tinggalkan dunia blog ini hampir setahun. Mula terasa untuk menaip semula cerita-cerita di blog ini. Lepas ini, penulis cuba untuk mencari waktu yang sesuai untuk updatekan apa-apa yang berkaitan.

Sebelum apa-apa, penulis sekadar ingin melahirkan rasa syukur kerana telah pun diterima untuk bekerja di Gaia Science(M) Sdn. Bhd. Position?sebagai service engineer. Kerjanya bagaimana?company apakah ini?waktu kerja nya bila?siapa customer?Itu penulis akan coretkan lain kali.

Kita coretkan dulu berdasarkan tajuk. Majlis konvokesyen UTM ke-47. Setelah selesai belajar, kami semua dimaklumkan konvokesyen untuk FKE pada 24hb Sept 2011 sesi petang. Tarikhnya sudah dikenal pasti. Lebih kurang sebulan sebelum tarikh tersebut, tibalah surat jemputan konvokesyen. Ketika itu, penulis hanya belek-belek sampul. Buka, baca dan simpan semula. Ayah dan ummi juga buka, baca dan simpan semula. Ayah siap simpan kat dalam bilik bawah. Ketika itu, penulis hanya buka link untuk nyatakan setuju hadirkan diri ke Majlis Konvokesyen.

Pada masa itu, penulis tiada rasa apa-apa. Gembira pun tidak, sedih pun tidak. Bagaikan tiada perasaan. Rasa malas nak pergi konvokesyen pun ada. Sehinggakan bayaran konvo pun penulis tak lakukan. Hampir pada tarikhnya, barula penulis ada kesedaran sedikit. Ayah dan ummi dah decide nak naik flight Fire Fly terus ke JB sabtu pagi dan pulang semula pada malamnya. Along, abang dengan kakak memang wajib dah tak pergi. Jadi, penulis pun tiadalah perasaan berkobar-kobar hendak konvo. Seminggu sebelum majlisnya, tarikh untuk mengambil jubah. Untuk jubah itu, penulis minta Haziq yang ambilkan. Itupun, penulis bagitahu jumaat malam untuk ambilkan. Mujurlah dia tak banyak sangat ngomen. Thanks Haziq! ^_^

Penulis berkira-kira hendak mengambil cuti bila. Bila difikir-fikir, penulis pun ambil cuti hari jumaat. Alang-alang boleh terus ke JB hari jumaat. Pada hari khamis, sepatutnya penulis harus ke Pulau Pinang. Disebabkan konvokesyen, penulis dihantar ke Hospital Ampang dan Melaka. Hari khamis kerjanya di dua tempat. Konvo?masa itu macam tak fikir langsung. Penulis sedar, hotel pasti penuh. Ketika itu, tiada langsung rasa hendak book hotel dan sebagainya. Hari rabu petang, baru penulis telefon Kulai City Inn untuk book 1 bilik. Bilik untuk memudahkan ayah dan ummi bersiap-siap setelah tiba di JB.

Cerita pula tentang baju. Penulis fikir, guna baju yang sedia ada dah mencukupi. Blazer pun pakai yang beli kat kedai bundle. Tapi, hari ahad sebelum konvo, ummi suruh cari blazer lain. Dicuba pakai dan sebagainya, blazer ayah juga yang penulis pakai. Kemudian, ummi ajak pergi cari baju kemeja dan seluar baru. Nak juga dibelikan tali leher baru tapi penulis kata cukuplah baju dengan seluar. Ummi pula yang excited nak konvo. Hehehe. Mungkin moodnya belum sampai atau memang tiada apa yang bermakna. Yela, bukan dapat sebarang medal untuk dikalungkan. Jauh sekali title first class honour. Biasa-biasa je. Tak terlaksana impian ayah nak tengok anak dia first class.

It's not about Convocation. It's about friends. Memanglah kena meraikan majlis konvokesyen tanda sudah tamat pembelajaran 4 tahun di UTM. Namun, selepas tamat majlis konvokesyen adakah mungkin kita semua ada sebab untuk berkumpul, berjumpa, mengambil gambar, berjenaka, berkongsi cerita lagi?


Next post penulis sambung cerita Majlis Konvokesyen ke-47.

Comel..tapi..?

1
| Monday, August 29, 2011

Ok. Memang comel. Bila dia menjilat lidahnya, aaarhhh..rasa macam jatuh cinta.

Keayuannya. Kecomelannya. Kemesraannya. Kemanjaannya.

Kalaulah wanita, confirm penulis dah jatuh cinta. Oh ayunya..


Tapi.....
Ni la dia..

Bersepah makan!Haiihhh..pinggan ada. Tapi, amik makanan, kemudian makan kat luar pinggan. Tak mencerminkan kecomelan langsung. Perangai kalau mintak makan, memang bukan macam kucing betina. Dahla anak dara. Bila mintak makan, macam kucing jantan. Tak penyabar!hishh..

Selesai makan..haiihh..

Mujur comel..=p

Story Morry..

0
| Wednesday, August 24, 2011

10th grade


As I sat there in English class, I stared at the girl next to me. She was my so called "best friend". I stared at her long, silky hair, and wished she was mine. But she didn't notice me like that, and I knew it. After class, she walked up to me and asked me for the notes she had missed the day before and handed them to her. She said "thanks" and gave me a kiss on the cheek. I wanted to tell her, I want her to know that I don't want to be just friends, I love her but I'm just too shy, and I don't know why.



11th grade


The phone rang. On the other end, it was her. She was in tears, mumbling on and on about how her love had broke her heart. She asked me to come over because she didn't want to be alone, so I did. As I sat next to her on the sofa, I stared at her soft eyes, wishing she was mine. After 2 hours, one Drew Barrymore movie, and three bags of chips, she decided to go to sleep. She looked at me, said "thanks" and gave me a kiss on the cheek. I want to tell her, I want her to know that I don't want to be just friends, I love her but I'm just too shy, and I don't know why.



Senior year

The day before prom she walked to my locker. My date is sick" she said; he's not going to go well, I didn't have a date, and in 7th grade, we made a promise that if neither of us had dates, we would go together just as "best friends". So we did. Prom night, after everything was over, I was standing at her front door step. I stared at her as she smiled at me and stared at me with her crystal eyes. I want her to be mine, but she isn't think of me like that, and I know it. Then she said "I had the best time, thanks!" and gave me a kiss on the cheek. I want to tell her, I want her to know that I don't want to be just friends, I love her but I'm just too shy, and I don't know why.



Graduation Day


A day passed, then a week, then a month. Before I could blink, it was graduation day. I watched as her perfect body floated like an angel up on stage to get her diploma. I wanted her to be mine, but she didn't notice me like that, and I knew it. Before everyone went home, she came to me in her smock and hat, and cried as I hugged her. Then she lifted her head from my shoulder and said, "you're my best friend, thanks" and gave me a kiss on the cheek. I want to tell her, I want her to know that I don't want to be just friends, I love her but I'm just too shy, and I don't know why.



A Few Years Later


Now I sit in the pews of the church. That girl is getting married now. I watched her say "I do" and drive off to her new life, married to another man. I wanted her to be mine, but she didn't see me like that, and I knew it. But before she drove away, she came to me and said "you came!". She said "thanks" and kissed me on the cheek. I want to tell her, I want her to know that I don't want to be just friends, I love her but I'm just too shy, and I don't know why.


Funeral


Years passed, I looked down at the coffin of a girl who used to be my "best friend". At the service, they read a diary entry she had wrote in her high school years. This is what it read: I stare at him wishing he was mine, but he doesn't notice me like that, and I know it. I want to tell him, I want him to know that I don't want to be just friends, I love him but I'm just too shy, and I don't know why. I wish he would tell me he loved me! `I wish I did too...` I thought to my self, and I cried.

Should he cry?I don't think so..

I think he should cry if that girl knew he loves her but still decide to marry the other guy.

Terasa macam kena panah petir je hari ni..

Lyrics..?

0
| Saturday, August 20, 2011
I can take the rain on the roof of this empty house
That don’t bother me
I can take a few tears now and then and just let them out
I’m not afraid to cry every once in a while
Even though going on with you gone still upsets me
There are days every now and again I pretend I’m ok
But that’s not what gets me

What hurts the most
Was being so close
And having so much to say
And watching you walk away
And never knowing
What could have been
And not seeing that loving you
Is what I was tryin’ to do

It’s hard to deal with the pain of losing you everywhere I go
But I’m doin’ It
It’s hard to force that smile when I see our old friends and I’m alone
Still Harder
Getting up, getting dressed, livin’ with this regret
But I know if I could do it over
I would trade give away all the words that I saved in my heart
That I left unspoken

What hurts the most
Is being so close
And having so much to say
And watching you walk away
And never knowing
What could have been
And not seeing that loving you
Is what I was trying to do

What hurts the most
Is being so close
And having so much to say
And watching you walk away
And never knowing
What could have been
And not seeing that loving you
Is what I was trying to do

Not seeing that loving you
That’s what I was trying to do

Still..it hurts the most..

Hari Raya Aidilfitri

1
| Thursday, August 18, 2011

Mari kita cerita tentang hari raya aidilfitri. Mesti ada orang yang cakap, "puasa tak habis lagi, dah cakap pasal raya". Tapi, sedar atau tidak. Belum bulan Ramadhan pun, kita dah sibuk cari tiket balik beraya. Tuh bukan lagi tak hormat Ramadhan ke?Jadi, kita hanya merancang. Bukannya beriya-iya. No heart feeling..^_^

Raya tahun ini?Rasa macam takde pape. Tak terasa di perantauan. Tak terasa macam gembira sangat menjelang hari raya. Mungkin sebab dah berpuasa kat rumah. Sebelum ni, semuanya berpuasa di asrama sejak tahun 2004. Bila mula 10 hari berpuasa, mesti dah start pasang lagu raya. Masa tuh, mulalah rindu nak balik rumah. Sayup-sayup lagu raya. Lagu raya agak bermakna dan sering dimainkan.

Walaupun berjauhan baik di Perlis, Pulau Pinang ataupun Johor, penulis tetap bersyukur. Mempunyai rakan taulan yang sentiasa ada di sisi. Berbuka beramai-ramai. Solat terawikh beramai-ramai. Bersahur beramai-ramai. Beli lauk sahur, bangun-bangun dah pukul 6.30 pagi. Renung jelah sahur tuh. Macam-macam kisah. Ada suka, ada duka. Semuanya tetap menjadi kenangan sepanjang 7 tahun berpuasa di luar rumah sendiri.

Teringat suasana waktu makan bbq steamboat siam kat rumah Toknik..

Tahun ini, berbeza. Kerana?kerana penulis beraya di Kuala Lumpur. Selama 22 tahun, penulis beraya di Kelantan. Tiap-tiap tahun mesti balik Kelantan. Dalam tempoh 22 tahun, hanya sekali berpeluang balik kelantan dengan kapal terbang. 2 kali dengan bas. Baki lagi 20 kali, semuanya dengan kereta. 20 kali pulang ke Kelantan. Dulu-dulu langsung takde highway. Lebih kurang 8-9 tahun baru ni, baru siap highway sampai Karak. Tapi, nak ke Kota Bharu mmg xde highway. Kereta banyak. Tempat wajib jam - Bentong, Raub, Kuala Lipis - Gua Musang, Kuala Krai, Machang, Kok Lanas. Sejak akhir-akhir ni, jam masih teruk. Tapi, ikot Felda Mempaga sampai terus ke Raub. Paling teruk sekali, penulis ingat semasa bertolak jam 7 pagi, sampai di Kota Bharu jam 9.30 malam. Jam teruk sangat kat Bentong. Ikot Gerik. Memang sengal badan terus.

Tahun ni, tak kesah dah jam. Penulis mahu lihat suasana raya di Kuala Lumpur. Ada kesempatan,bolehlah buat Open House. Bolehlah beraya kat rumah kawan-kawan di KL. Boleh pergi KL malam raya. Baring tengah jalan malam-malam. Khabarnya KL memang kosong. Tahun pertama di KL. ^_^

Masih merindui Toknik. Terkilan, tak sempat jumpa sebelum menghembuskan nafasnya yang terakhir. Al-Fatihah..

I'll accept..

2
| Tuesday, August 16, 2011

Hari demi hari yang berlalu.. Tak tahu nak tulis apa. Ada keinginan menulis tapi tak tahu bagaimana nak ekspresikan.

Ya, Terkejut. Terkesima. Tertusuk. Tersedar. Terhantuk. Terbangun. Terasa. Terdiam. Terkelu.


Mungkin hanya boleh berangan. Berangan itu bukan realiti. Masa telah berlalu. Mustahil untuk mengubahnya dalam masa yang singkat. Biarpun berharap untuk memutarkan kembali ke masa silam, masa tetap bergerak ke hadapan meninggalkan yang masih berkhayal.

I shall overturn this before this number come..

Tak tahu kenapa. Tetapi itulah keputusannya. Biarpun tetap dinafikan mahupun diragui, keputusan itu tetap. Biarlah susah sekalipun, janji hasrat itu berjaya dicapai. Sebelum menjelangnya 547 hari yang akan datang..

Pemakanan yang Sihat

3
| Friday, August 12, 2011

Pada suatu malam, penulis sempat menemani kakak penulis untuk talk tentang pemakanan. Organisasi yang mengendalikan itu bukanlah orang asing iaitu sepupu penulis sendiri. Sebelum boleh mendengar talk, semua dikehendaki untuk ditimbang. Menarik juga penimbangnya. Macam-macam maklumat ada. Kandungan muscle, air, jumlah lemak dan sebagainya.

Ketika ditimbang,

Kandungan muscle - 32% (Sepatutnya 33% utk sihat)
Body proficiency - 97%(Sepatutnya 100%)

Yang lain, tak ingat dah. hahaha
.

Dalam talk itu, diberitahu sepatutnya badan kita membakar 100%. Kalau hanya membakar 97%, baki lagi 3% akan menjadi lemak. Itu sebablah badan penulis makin berisi. hahahaha. Dalam talk itu juga, diajar cara pemakanan yang sihat. Bukan sala
h kita makanan kat Malaysia ni sedap. Tambahan pula, makanan kat Malaysia ni penuh dengan karbohidrat. Atau lebih tepat lagi adalah nasi.

Cara pemakanan yang betul adalah:

  • Makan 3x sehari. Jangan skip breakfast, lunch dan dinner
  • Setiap kali makan, dimulakan dengan buah sebiji sebaiknya buah epal
  • Selepas makan epal, makan sayur terlebih dahulu
  • Selesai makan sayur, makan protein seperti ayam, ikan, putih telur
  • Selesai makan protein, baru makan karbohidrat seperti nasi
  • Portion untuk buah adalah sebiji, untuk sayur adalah sebesar tapak tangan, untuk protein sebesar penumbuk dan karbohidrat suku daripada tapak tangan.
  • Banyakkan minum air suam
  • Kurangkan pemakanan yang rapuh seperti cikedis.
Contoh Portion dalam setiap meal.

Dengan cara ini, kita akan mengamalkan pemakanan yang sihat. Kalau nak cepat kurus, lakukan senaman selama 20 minit tiga kali seminggu.


Sebagai pencinta makanan Malaysia seperti penulis, susah kot nak buat. Nasi dagang?Nasi kerabu?nasi bukhara?nasi kuning?mee siam?mee kari?ayoyoyo..Kepada yang nak mencuba, silalah cuba! ^_^




Harapnya Mencukupi..

0
|
Hari yang dijanjikan telah tiba. Telah sampai. Telah berurusan. Telah jumpa dan sebagainya.












Hasilnya?


















Hmm. Hope that will be enough. Hope so..[-_-]

Mujur tak sign kontrak lagi..Muncul pulak niat nak pegi interview Panasonic..

Hajat Tercapai

13
| Wednesday, August 10, 2011
Membelek-belek fail-fail ketika sekolah rendah. Mahu melihat semula cita-cita ketika kecil.

Darjah 1
Pilihan pertama - Doktor
Pilihan kedua - Peguam
Pilihan ketiga - Jurutera

Darjah 2
Pilihan pertama - Doktor
Pilihan kedua - Bomba
Pilihan ketiga - Polis

Darjah 3
Pilihan pertama - Doktor
Pilihan kedua - Jurutera
Pilihan ketiga - Tentera

Nampak sangat penulis dulu tak konsisten. Yang konsisten doktor je. Umur kecil lagi. Manalah nak tau misi, visi serta impian hidup. Dah naik sampai darjah 6, mulalah terbentuk cita-cita yang tinggi untuk menjadi doktor. Ketika itu, mula mohon masuk sekolah berasrama. Tapi, gagal. Penulis sambung pengajian di Sekolah Menengah Taman Melawati.

Selesai PMR, cita-cita berubah. Ini semua gara-gara CSI. Penulis mula bercita-cita untuk menjadi ahli forensik. Doktor rasanya agak susah berurusan dengan orang hidup. Berurusan dengan orang mati ni lagi senang kot. Dapat tawaran ke MRSM Beseri, terus ke sana dengan impian untuk dicapai menjadi ahli forensik. Mula dah berangan kerja selesaikan kes bunuh, rompak dan sebagainya.

Tamat SPM, berubah lagi rupanya. Daripada ahli forensik, melompat pula ke doktor haiwan. Sehinggakan ke mock interview, penulis meminta post doktor haiwan. Pelik juga masa ni kenapa pilih post macam tuh. Daripada manusia hidup ke mati dan last sekali ke haiwan. Dapat sahaja keputusan SPM, doktor haiwan, doktor manusia mahupun forensik dilupakan. Penulis beralih arah ke farmasi. Ahli farmasi pun ada prospeknya juga.

Masuk sahaja Matrikulasi Pulau Pinang, farmasi pula dilupakan. Penulis melompat ke bidang kejuruteraan. Sebab itu, ditolak tawaran mengambil biologi dan meneruskan bidang fizik. Minat asalnya pada kimia. Subjek kimia memang favorite penulis ketika di Matrikulasi. Tidak ketinggalan subjek matematik. Ketika ini, kecederungan untuk mengambil kejuruteraan kimia lebih tinggi.

Ketika mengisi borang upu, ayah menyuruh penulis mengambil kursus kejuruteraan elektrik-elektronik perubatan atas cadangan oleh Prof Amin. Prof Amin ni kawan baik ayah masa kat UTM. Penulis masuk UTM, dia pun pencen. Khabarnya sekarang buat bisness sendiri. Pilihan pertama ketika itu SEP. Pilihan kedua SEB. Pilihan ketiga farmasi di USM. Tiada langsung kejuruteraan kimia. Ayah kata tiada prospek kalau ambil chemical. Sebagai anak ayah, turutkan sahaja walaupun macam blur nak belajar apa.

4 tahun belajar di UTM dalam bidang kejuruteraan elektrik-elektronik perubatan. Dalam masa 4 tahun tuh juga, agak blur kerjaya macam mana agaknya. Lawatan industri 2 kali serta latihan industri banyak membantu. Ketika itu, barulah nampak sinar-sinar pekerjaan. Begini rupanya. Kalau bagitahu kat orang, orang akan kata bidang yang baru. Hebat dan sebagainya. Jurutera kat hospital. Tapi, sebenarnya tidaklah terhad kepada hospital. Syarikat-syarikat pembekal barang perubatan, kilang elektronik, kilang semiconductor dan pelbagai lagi industri boleh diceburi. Cuma bagaimana kita mencari dan mengambil peluang.

Hari ini, penulis bersyukur. Usaha selama hampir 3 bulan membuahkan hasil. 6 temuduga dilalui dan 2 temuduga susulan. Biarlah tidak terkenal syarikatnya namun pengalaman dipanggil temuduga dengan pelbagai soalan serta cabarannya cukup membuatkan penulis lebih dewasa.

Bermula,
Infineon --> Texas Instrument --> Lodige Industries --> Matrix Optics --> Gaia Science --> Panasonic(upcoming)

Hasil usaha gigih mencari, pergi temuduga, doa serta tawakal, akhirnya penulis diberi offer letter oleh Gaia Science(M) Sdn. Bhd. Tiba-tiba teringat salah satu soalan, "Do you think you will be service engineer when you were in secondary school?"

Alhamdulillah..


Lengkuas vs Halia

7
| Tuesday, August 9, 2011
Seronok sebenarnya jadi anak lelaki bongsu. Untung-untung, Umi boleh suruh pegi beli sayur. Hari tuh, dah berjaya beli daun ketumbar. Kira dah expert jugaklah kata umi. Itupun, still konpius antara daun pudina, daun sup dengan daun ketumbar. Beli-beli, sampai kat rumah. Umi kata, "Betul ke ketumbar?macam tak bau je.." Last sekali, jadi juga nasi kuning umi buatkan.

Hasil kejayaan itu, timbullah kepercayaan untuk bagi penulis beli sayur. Sedang senang lenang menghadap laptop,

Disuruh beli yang ini

"Ajat, belikan kelapa sebiji dengan lengkuas. Umi nak buat singgang ikan salmon."


Siap-siap, terus ke kedai. Sampai kat kedai,

"Bang, kelapa sebiji.."

Operasi mencari lengkuas bermula!Di tengok-tengok, di belek-belek, di cium-cium baunya. Ok. Sekarang ada 3 benda yang lebih kurang. Kunyit, lengkuas dengan halia. Umi kata halia kecil-kecil, lengkuas besar-besar. Bila dicium bau, sah tuh kunyit. Jadi, tinggal dua pilihan. Yang mana
satu lengkuas?

Bau macam halia. Mesti halia ni. Yang ni, takde bau. Bau macam entahlah. Tak sure bau apa. Dah dekat 20 minit belek-belek. Keputusan diambil. Tawakal la supaya betul. Selesai membayar, balik rumah, letak dekat dapur. Penulis pun mula membaca surat khabar. Tiba-tiba,

"Ajaaaaaattttt!ni bukan lengkuas!ni haliaaaa!!Pegi beli balik. Umi nak masak ni!"

Yang dibeli ini

Lain kali, kalau tak pasti, tanya je orang kedai. Bukan orang tuh kenal kita pun. hahahha!
Sorry ummi..^_^

"L"

0
|

Dulu hanya pandang-pandang,
Jenguk sahaja dari jauh,

Menanti bila akan tiba masanya,
Jari hanya menanti untuk menulis.


Bila tiba saat itu,

Jari sakan menulis,

Mengharapkan jawapan diterima,
Namun tolakan yang muncul.


Bukan hanya sekali,

Tetapi dua kali menjengah,

Ditarik jauh-jauh diri ini,

Merenung kembali nasib diri sendiri.


Sekian lama berlalu masa,

Peluang itu muncul kembali,

Bagai menari-nari di depan mata,

Tidak lagi dipersia saat itu.


Biarpun terkejut mahupun tidak percaya,

Itu yang telah digenggam,

Berleretan dari satu ke satu,
Sehingga satu masa yang tidak lagi menyebelahi.


Ketika itu mula sedari,

Itulah jawapan yang dicari selama ini,

Biarpun jawapan itu seringkali diragukan,
Jawapan itu tetap kekal sebegitu.


Kini tiada apa yang mampu diratapkan,

Tidak lagi seperti dulu,
Umpama hanya mengejar sesuatu yang semakin jauh,

Biarpun pernah dekat seketika.


Sudah jatuh ditimpa pula tangga,

Lepas satu,satu lagi kesedihan menunggu,

Jawapan itu masih lagi disimpan
,
Mungkin suatu hari nanti akan terlerai.

Tiada apa selain hanya termenung..

Uncertainty..

1
| Sunday, August 7, 2011
It was gloomy day throughout the day..





























Until..






























That time..



























and..
























It disappear from my sight..








Awesome at the beginning, painful in the middle, big smile at the end. But, it just make the colorful of your life.

This is the end?

Rezeki di Bulan Ramadhan

1
| Thursday, August 4, 2011
Alhamdulillah..

Rezeki bulan Ramadhan. Menjelang minggu lepas, penulis menerima 2 panggilan. 2 panggilan tahniah kerana berjaya mara ke pusingan seterusnya. Macam dalam pertandingan pulak. Sebenarnya, hari selasa interview di PJ dan hari rabu interview di Puchong telefon untuk jemput penulis ke interview yang kedua. Hebat betul company ni. Sampai 2 kali panggil interview. Hahhaha.

Interview kedua. Kedua-duanya sama hari dan sama waktu. Cuma, penulis ubahkan salah satu ke waktu pagi. Jadilah 2 interview dalam satu hari untuk interview ke-2. Harinya?1 Ramadhan. Hari isnin. Di Puchong jam 9 pagi dan di PJ jam 2.30 petang. Hari pertama berpuasa. Lalulintas di Kuala Lumpur?masih lagi menjadi tanda tanya.

Jadi, bersiaplah waktu pagi. 1 kemeja untuk2 interview. Haruslah pakai kemeja yang berbeza daripada kedua-dua interview sebelum ini. Pukul 6.50 pagi dah bertolak dari rumah. Gara-gara mahu mengelakkan diri dari terperangkap dalam kesesakan lalulintas. Selesai isi minyak, masuk ke MRR2. Baru je keluar dari stesen minyak,dah stuck dalam jam. Terpaksa ubah laluan. Ikut Jelatek, Datuk Keramat, Jalan Tun Razak dan terus ke Highway Kesas. Nak elak jam punye pasal memang terlaksana. Jam 7.50 pagi dah sampai depan office kat Puchong. Ada lagi 1 jam 10 minit. Mata dah mengantuk. Letih pulak rasa. Jadi, matikan enjin, kunci pintu kereta dan tidur!

Rasa berpeluh. Sedar-sedar, jam 8.40 pagi. Mamai, blur, berpeluh dan seperti tidak keruan. Dahlah dengan pakai smart. Tidur dengan kemeja, seluar slack, kasut kulit serta bertali leher. Amazing!Terus masuk ke dalam office. Mujur tak nampak serabut sangat. Tapi, muka blur tuh tetap ada. Setibanya di office, disuruh tunggu dalam bilik meeting. Dalam kepala, macam dah huyung hayang. Tak pernah rasa 2nd interview. Tak pernah tahu macam mana soalan 2nd interview. Orang yang sama ke. Orang lain ke.

Rupanya, 2nd interview orang lain pulak yang interview. GM daripada Singapore. Wahh!suara penulis serak-serak. Nampak sangat baru bangun tidur. Soalannya agak berbeza daripada interview pertama. Antaranya,

"Can you explain line by line all the activities that you have state in your resume?"

"How do you see yourself for another 5 years?"

"Do you know what does Gaia means?"

"Have you ever think that you will be service engineer when you are studying this course?"

"What is the job scope for service engineer?"

Soalan-soalan yang agak tricky untuk orang yang mamai seperti penulis. Hahaha. Bila diceritakan tentang gaji,elaun serta claim dan sebagainya, mulalah mata penulis celik sikit. Dalam kepala,tengah berkira-kira berapa jumlah sebenarnya. Tambahan pula, trainingnya asas di Puchong. Training seterusnya bukan di Malaysia. Wahh. Seronok!hahahha. Selesai interview, balik rumah dan tidur.

------------------------------------------------------------------------------------------

Next, interview di Petaling Jaya. Bersiap-siap dengan kemeja yang sama, seluar yang sama, tali leher yang sama dengan pagi tadi. Tambah perfume je. Jam 1 tengahari sudah bertolak. Sepanjang perjalanan, penulis memandu dengan agak perlahan untuk mengelakkan sampai awal di pejabat. Setibanya di PJ, jam baru 1.45 petang. Haiyo. Ada lagi 45 minit. Pukul 1.55 petang, penulis masuk ke dalam office.

Gelap. Sunyi. Semua pegi lunch ataupun tidur. Tiba-tiba nampak interviewer yang pertama. "Awal sampai hari ni" . Takkanlah nak interview kena sampai lambat kan. Jadi, pukul 2.20 petang, penulis dipanggil masuk ke dalam pejabat. Interviewernya juga orang lain. Seorang laki chinese. Khabarnya, dia dah 12 tahun kerja kat company tuh. Ketika masuk ke pejabat, nampaklah ada 6 orang. Semuanya service engineer. 3 indian, 2 melayu, seorang chinese. Ada jugaklah yang menarik pandangan mata ni. Hahaha.

Soalan-soalannya,

"Describe yourself"

"Can you give me 3 good behavior when dealing with customer"

"Can you give me 3 bad behavior when dealing with customer"

"This is your job scope. Anything you don't understand?"

"If you given a choice, what working environment that you want?"

"If you given a choice,what type of boss do you want?"

"Customer always right. How are you going to deal when you know that customer is wrong?"

"Last question, why should I hired you?"

"Camonlah, I have 4 candidates including you. All of you gave me the same answer. You all have been discuss before eh?How am I going to select if you guys give the same answer"

Sorilah. Jawapan tuh jugak yang standard. Nak buat macam mana. Selesai interview, cabut balik rumah dan tidur sekali lagi. Diberitahu juga pelbagai insentif tapi bila kira-kira, macam menarik jugak.

Khabarnya, kedua-dua mahu beri jawapan minggu ni. Hari ni dah khamis. Esok dah jumaat. Tinggal 2 hari je lagi untuk minggu ni. Janganlah buat macam company sebelum ni. Kata tempoh seminggu, last sekali tak bagi sebarang jawapan pun. Tolonglah bagi jawapan. Taknak bagi jawatan tuh pun takpe. Sekurang-kurangnya ada jawapan. Please..please..please..

-I'm still hoping-

Weekend Summation

2
| Wednesday, August 3, 2011
End of weekend before coming into Ramadhan.

Dimulakan dengan jumaat malam. Aktiv
iti, meeting mingguan. Sebenarnya meeting lebih bermakna sebab Alyaa ada sekali. Kali terakhir penulis berjumpa dengan beliau ketika raya tahun lepas. Beliau penulis kenal sejak darjah 3 dan adalah kadang-kadang skandal. Destinasinya, Restaurant al-Rawsha Kg Pandan. Ahli meeting - Faten, Aliff, Tasha, Ayie, Alyaa dan penulis.


Jumaat malam ketika itu Kuala Lumpur memang sesak. Jalan Tun Razak, Jalan Ampang penuh dengan kenderaan. Semua sibuk nak balik kampung ataupun sibuk membeli bekalan untuk persiapan menyambut Ramadhan. Bagi kami berenam, nasi arab menjadi tumpuan. Menu yang dipilih adalah Chicken Mandy. Boleh tahanlah sedapnya dengan ada cili dan juga yogurt. S
elesai makan, destinasi seterusnya aiskrim mcd. Hohoho. Mujur orang belanja, taklah kopak sangat duit penulis. Tiap-tiap minggu kena toreh wallet cari duit. Hahaha.


Sebelum balik, Alyaa sempat kata pada penulis "tak sang
ka kita dah kenal awak almost 14 tahun.." Persahabatan yang dibina tidak akan putus jika kita tidak mahu memutuskannya. ^_^ Selamat pulang ke Indonesia Alyaa!

--------------------------------------------------------------------------------

Let's move to Satuday!
Hari sabtu yang indah. Cuaca yang sejuk di pagi hari. Pukul 5.45 pagi dah kena bangun. Bersiap-siap dengan bergayanya. Destinasi pagi ini adalah UIA. Spesifik tempat di C.A.C untuk majlis konvokesyen IIC kali ke
-6. Mak sedara penulis konvo hari ini. Mak sedara?haha. Adik bongsu ibu penulis. Baru 22 tahun. Ambil diploma perakaunan. Ayahnya iaitu atuk penulis sudah meninggal pada tahun 1992. Ibunya pula meninggal pada tahun 2007. Semenjak daripada itu, beliau tinggal bersama kami sekeluarga. Jadi, dapatlah penulis masuk ke dewan CAC untuk majlis konvokesyen beliau.

Menarik konvokesyennya. Mengambil mood sebelum konvo penulis bulan September nanti. Disampaikan oleh Tan Sri Ali Hash
im, pengerusi dewan perniagaan orang melayu yang juga merupakan bekas CEO Johor Corporation. Agak sempoi konvokesyennya. Tiada protokol yang spesifik. Penulis paling tertarik dengan persembahan koir IIC yang menyampaikan lagu medley kehidupan.Bermula daripada lagu 'ayah dan ibu', 'kejayaan' sehingga ke lagu 'bila izrail datang memanggil'. Ketika itu, ada juga penulis terlihat berjujuran air mata ibu bapa yang mendengar. Bagi penulis, sedikit je sebaknya. Sebelum tamat, mereka menyanyikan lagu '1 Malaysia'. Terbaik konvokesyen IIC!

Market juga IIC ni. Boleh tahan tempat untuk cuci mata. Segar seketika. Hahaha..

---------------------------------------------------------------------------------------
Antara yang hadir

Selesai solat zohor, penulis bersiap ke kenduri bekas rumate penulis di Beseri iaitu Imran Tuan Yaakob. Lebih dikenali sebagai T.Y. Musykil juga penulis sejak dari dulu. Nama dia Imran, semua orang panggil nama bapa dia jugak. T.Y dahulu amik jurusan perakaunan. Penulis dalam jurusan Biologi. Beliau merupakan ketua biro kerohanian yang juga merupakan ketua blok Desamara Cahaya. Setahun dengan beliau, pastilah ada yang baik dan buruk. Pernah penulis dan beliau tidak bertegur selama seminggu gara-gara salah faham. Kelakar juga. Seorang lagi rumate kami, Aniq. Badan sangat kecil walaupun tua setahun dari kami. T.Y rajin bangun awal subuh. Memang beliaulah yang mengejutkan penulis setiap pagi.

T.Y - Aniq - Aizat

30hb yang lalu, T.Y sudah ada rumate yang tetap sepanjang hayatnya. Beliau pergi ke U.S untuk mendapatkan ijazah dalam bidang sains aktuari. Isterinya juga belajar di U.S dalam bidang kejuruteraan. Mereka disatukan pada 9hb Julai 2011 di Shah Alam. T.Y menjemput ke majlis resepsi dan menyambut Ramadhan di Dewan UTM Jalan Semarak. Dalam pada masa yang sama, dapatlah penulis berjumpa dengan beberapa orang yang lama tidak ditemui. Antara yang hadir, hazman, pijol, keghe, shamin, ridhuan, abud, paan, nana, helmi, fikri, paah, syaz, hajar, aimi, dan juga den. Yang lain-lain sama ada penulis terlambat atau pun telah awal pulang. Tidaklah berminat sangat dengan makanan tetapi lebih berminat dengan jumpa rakan-rakan. Ukhwah masih lagi dirasai.


Selamat pengantin baru Imran & Izzah. Semoga berbahagia hingga ke akhir hayat. (Terasa sangat rindu kehidupan di Beseri bila memeluk T.Y)

Yang tak fahamnya, ada sorang ni tak habis-habis tanye,"bila nak datang?" Kalau setakat niat nak tunjuk BF baru ko, tak payahlah. Takde keinginan pun.



 

Copyright © 2010 :::::It's Always About Me::::: Blogger Template by Dzignine